O soluție insuficient exploatată este atragerea de finanțare de pe piața de capital

Forbes România a invitat comunitatea analiștilor și consultanților fiscali să răspundă la cele mai importante chestiuni privind programul de finanțare guvernamentală #IMMINVEST.

Ioana Arsenie, Strateg Financiar și Fondator Trusted Advisor

Care sunt principalele surse de finanțare pentru IMM-uri în contextul actual (cu excepția IMM INVEST)?

“Se știe, companiile cu o structură financiară solidă, profitabilitate și creștere de la un an la altul, sunt întotdeauna curtate de bănci, cu atât mai mult acum, în criză.

O soluție insuficient exploatată este atragerea de finanțare de pe piața de capital, pe de o parte din posibila necunoaștere a procesului în sine, cu implicațiile de reglementare, raportare și transparență, iar pe de altă parte din blocajul antreprenorilor în a înstrăina o parte din companie.

Se poate crește mult pe zona aceasta, profitând de surplusul de economisire existent, concomitent cu o educare a publicului pentru investire, cu diversificarea riscurilor, acum când dobânzile reale la depozite sunt negative.”

De ce o firmă este nebancabilă? Având în vedere contextul actual, ce soluții de finanțare are o firmă nebancabilă sau care nu se încadrează în condițiile impuse de programul IMM INVEST?

“Bancabilitatea unei firme nu este dată doar de un indicator sau de ultimul an de activitate. Este o evaluare globală, care vizează și evoluția cifrelor în timp, dar și planul de afaceri, proiecțiile financiare. De cele mai multe ori, cum avem ocazia să vedem la clienții noștri de strategie financiară și contabilitate, capitalizarea firmei are un rol important. Sau, mai bine zis, multe firme sunt nebancabile deoarece nu au un minim de capitaluri proprii, rezerve, care să asigure banca că dezvoltarea se face în egală măsură și cu banii acționarilor.”

Care sunt principalele motive pentru care o bancă nu ar acorda credit prin IMM INVEST?

“Cred că IMM INVEST este un program de finanțare în care analiza financiară a aplicanților rămâne la fel de importantă ca într-o finanțare obișnuită. Să nu uităm, creditele trebuie rambursate și firmele trebuie să aibă această capacitate, pe lângă datoriile contractate anterior, într-o perioadă de contracție a vânzărilor, în multe domenii de activitate.

Consider că este corect ca băncile să fie prudente și să se evite situația neplăcută a creditelor neperformante de la criza financiară 2008-2009, pentru care costurile au fost mari și au fost plătite de bănci (2010-2014 ani cu pierderi semnificative în sistemul bancar și un maxim de 22% rată credite neperformante), dar și de firme și persoane fizice care s-au împrumutat mai scump.”

Ce îmbunătățiri ați aduce dvs. programului IMM INVEST?

“Consider că ar fi fost mai simplu dacă criteriile erau în totalitate transparente și uniforme pentru toate băncile, poate chiar să se facă un scoring automatizat, cel puțin până la un prag și un scor de pre-calificare pentru sume mai mari.

Ținând cont de tendința consumatorilor de a se orienta către produsele sustenabile pentru mediu sau afacerile cu componenta socială, ar fi util să existe linii de finanțare dedicate, cu condiții adaptate.”

Considerați că programul IMM INVEST a fost suficient pentru sprijinirea IMM-urilor de la debutul pandemiei? De ce?

“Din câte știu, domeniile afectate nu au putut accesa acest program, tocmai pentru că banca asociază riscul sectorului în analiza globală. Deși îndeplineau condițiile de finanțare și nu au închis pe perioada stării de urgență, au înregistrat scăderi cu până la 70%, dar au reluat apoi ușor creșterea, firme din HoReCa nu au fost finanțate, din lipsa de predictibilitate asociată cu evoluția situației medicale în toamnă-iarnă.”

Cum arată un program ideal de finanțare din punctul dvs. de vedere atât pentru IMM-uri, cât și pentru companii mai mari?

“Pentru rezultate multiplicate, la nivel macro, programele de finanțare ar trebui corelate cu obiectivele de creștere a valorii adăugate, prin integrare și activități de producție sau pentru regiuni subdezvoltate ale țării. Aceasta corelat cu susținere pentru accesarea piețelor de desfacere și a inovației tehnologice.”

Cum s-ar putea implica Guvernul mai mult pentru sprijinirea mediului de afaceri în ceea ce privește sursele de finanțare?

“Cred că încurajarea IMM-urilor să se capitalizeze, idee vehiculată recent, este o idee bună, cu finalitate în re-echilibrarea companiilor. Se pot acorda granturi proporționale cu valoarea aportului în cresterea capitalulului social și corelate cu neplata de dividende.

Sunt de părere că trebuie susținute capacitățile noi de producție și locurile de muncă nou-create.

Dincolo de aceste măsuri-suport pentru această perioadă, antreprenorii trebuie să învețe să drămuiască profiturile și să facă rezerve pentru vremuri grele, dar și să închidă proiecte și linii de business neprofitabile.

E nevoie de mai multă educație pentru accesarea finanțării bursiere sau a fondurilor europene.”

Datele și informațiile din acest material au fost furnizate în luna iulie.

publicat in forbes.ro

Leave a Comment