Cum stiu ca lucrurile merg in directia buna? – partea I: CAPACITATEA si GRADUL DE UTILIZARE
Afacerile au o dinamica, asemenea organismului nostru. Asa cum medicul poate evalua o “stare generala buna” si noi putem spune in mod similar despre un business, in urma unui audit financiar. Dar de multe ori urmeaza un “dar” sau mai multi. De aceea un scor pe baza principalilor indicatori financiari si operationali este doar un punct de pornire.
Ca si in organismul nostru, partile sunt integrate, corelate. Cifrele reci, parametrii de lucru nu sunt suficienti fara cunoasterea contextului. De aceea nu exista o reteta perfecta de evaluare sau valori tinta universale pentru indicatori.
Si totusi, ca antreprenor te intrebi pe buna dreptate :
« Cum stiu ca lucrurile merg in directia buna? Daca am de luat o decizie importanta, rapid, la ce ma uit, care sunt cele mai importante 3 lucruri de considerat ? »
Desi lucram cu rezultatele financiare, intotdeauna urmarim indicatorii operationali, cu prioritate. De ce? Simplu: pentru ca acestia genereaza rezultatele financiare si pentru ca la nivel operational trebuie sa actionam pentru a genera alte rezultate financiare, mai bune.


Aleg sa discutam despre CAPACITATE si GRADUL DE UTILIZARE a acesteia ca fiind usor de aplicat in orice domeniu de activitate.

Cifra de afaceri este generata de unitatea de business, fie ca este volumul, pentru produse, sau nr ore-om, de tranzactii, etc, pentru servicii.
Propun aceasta METODA, care trebuie sa fie adaptata afacerii voastre :
1. Definim unitatea de business
2. Calculam capacitatea teoretica a afacerii = numarul de unitati de business ce pot fi generate cu infrastructura actuala (echipamente de productie, angajati, capital de lucru)
3. Calculam o rezerva : din experienta, cat din capacitate se consuma din erori de planificare, calitate, factori externi.
4. Calculam capacitatea reala a afacerii = 2-3
5. Monitorizam permanent gradul de utilizare a capacitatii = capacitatea utilizata / capacitatea reala.
Pentru optimizare avem 2 parghii importante :
1. Cea a productivitatii si optimizarii proceselor, astfel incat capacitatea teoretica sa creasca (cu ajustari si investitii minime)
2. Cea a minimizarii pierderilor (a rezervei), lucru care se poate face prin analiza atenta pe categorii de factori.
Din experienta noastra in demersul de optimizare este esential sa se lucreze pe procese si sisteme si un management de program si proiecte superior.
Dupa care, desigur, trebuie sa stim 2 lucruri, la nivelul afacerii noastre :
1. Care este investitia incrementala pentru cresterea capacitatii afacerii si care este sunt unitatile de crestere ale capacitatii (de ex : in servicii pot considera cresterea capacitatii cu minim 1 persoana sau ½(part-time)).
2. Care este viteza de reactie – cat de repede pot creste in mod real capacitatea afacerii – o informatie necesara mai ales in momente de maxim al utilizarii gradului de utilizare a capaciatii actuale.

Concluzionand :
1. Cat pierd pentru ca nu utilizez la maxim capacitatea actuala ?
2. La ce grad de utilizare a capacitatii vin cu investitie, pentru a pregati o crestere de capacitate ?
3. Pentru fiecare treapta de crestere a capacitatii reusesti sa mentin sau sa cresc profitabilitatea neta ?
4. Foarte actual : care sunt scenariile de contractie, scadere de capacitate ?

Te astept cu feedback, pe mail, ioana@ioanaarsenie.ro: care este actiunea pe care o vei implementa dupa aceasta lectura?

Iti multumesc ca ne urmaresti si te invit sa afli despre Trusted App, aplicatia de raportare financiara pentru IMM-uri.

Share On Facebook
Share On Linkedin
Share On Stumbleupon
Contact us

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *