Echipa – masina care pune in miscare strategia afacerii tale

Acest material reprezinta opinia mea privind principiile care guverneaza o echipa performanta, cu drive puternic spre performanta si agilitate. Este rezultatul reflectiei in anii in care am lucrat in consultanta, in industrie, in echipe si roluri foarte diferite, la distanta sau on site si cu diverse culturi. Imi doresc sa aplic in continuare, cat mai legat aceste lucruri, cu echipa de consultanti pe care o cresc si cu echipele din organizatiile client cu care lucram.

  1. Viziune si principii de lucru – cat mai clare si transparente. Nu este despre “cum sa faci”, manuale si proceduri, ci despre “DE CE”. Ti s-a intamplat sa intrebi/fii intrebat: “de ce ai facut acest lucru?” si sa realizezi ca nu ai avut habar de un principiu destul de important pentru antreprenorul tau. Poate fi vorba de la modul in care tratezi un litigiu cu clientii, pana la pozitionarea fata de concurenta sau diverse parteneriate.
  2. Diversitate – potentialul creste daca echipa este diversa: personalitate si competente. Echipele “dupa chipul si asemanarea antreprenorului” sunt foarte des limitate de propria structura. Din orgoliu, unii dintre noi nu intelegem sa trebuie sa ne inconjuram de oameni mai buni ca noi, sau macar diferiti.
  3. Autonomie / Mandat – exista numeroase cazuri in care un business developer are obiective dar acestea nu sunt insotite de resurse / libertate de actiune. Evident ca exista un blocaj in aceasta situatie, care demotiveaza rapid ambele parti. Cum poti sa faci asa incat sa dai o parte din control, printr-un mandat cu limite clar definite, catre managerii tai? Iar mai departe, acestia sa delege lucruri catre echipe?
  4. Roluri nu ierarhie – cred cu tarie ca, desi vor exista in continuare directori, performanta este rezultatul proiectelor, echipelor multiple, in care o persoane este pe rand sef de proiect, consultant, expert, beneficiar sau sponsor. Cred in aceasta formula de lucru pentru ca multiplica energia si motivatia tuturor si diminueaza rutina. Oricare este alegerea ta ca antreprenor sau manager, e nevoie sa o comunici si sa creezi o structura potrivita.
  5. Claritate, simplitate, bucurie – tine de toti, la orice nivel. Este despre transparenta si feedback. Despre evaluare continua si ajustare. Despre dorinta de a face lucruri mari. Despre o chimie care se creaza daca lucrurile sunt corect gestionate. Si trebuie sa stii sa iti alegi oamenii a caror motivatie intrinseca este puternica..pentru ca oricat vei interveni din exterior nu vei putea compensa lipsa motivatiei interne.

Aceasta este viziunea mea. CARE ESTE VIZIUNEA TA? Care sunt cele 5-7-.. principii si, mai ales, cum le-ai aplicat pana acum? Ce poti face pentru ca echipa ta sa aiba rezultate mai bune <=> afacerea ta sa creasca?

Si nu uita: modul in care alegi sa te porti cu echipa ta este modul in care echipa ta va alege sa se poarte cu clientii afacerii tale. Poti incepe de aici sa construiesti! team

Share On Facebook
Share On Linkedin
Share On Stumbleupon
Contact us

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *