Motoare de crestere – obiective tactice (planul strategic, #3)

O etapa extrem de importanta in realizarea strategiei de business este definirea motoarelor de crestere si a obiectivelor tactice.

Dupa ce ai facut o Analiza de piata si ai identificat potentialul de crestere al afacerii tale si cele mai bune practici ale industriei (companii de succes), pornind de la diferentiatorul ofertei tale, iti construiesti Obiectivele strategice. In acest mod realizezi ghidul tau de business, pentru urmatorii ani, care defineste directia si obiectivele de crestere, in cifre.

In continuare, tendinta este sa treci la actiune. Iti recomand totusi zabovesti pentru a lucra la motoarele de crestere, adica axele principale in care vei investi timp, bani si energie in perioada urmatoare, si care iti vor aduce cresterea dorita si atingerea obiectivelor tale strategice.

Iata cateva exegrowthmple:

  • cresterea business-ului cu clientii actuali, retentie si fidelizare
  • vanzari catre clienti noi, in aceeasi piata
  • adaugarea de produse/servicii noi in gama
  • deschiderea de noi piete.

Pentru fiecare motor de crestere vei stabili un obiectiv tactic. De exemplu, ne propunem sa crestem in acest an cu 20% cifra de afaceri cu clientii din portofoliu, sau, sa ne dezvoltam prin adaugarea unui produs/serviciu nou in portofoliu, care sa aduca un plus de 10%.

In aceasta etapa este nevoie de analiza, financiara si non-financiara (de activitate), care sa releve capacitatea disponibila, productivitatea, investitiile necesare. Practic, vei defini un buget care sa insoteasca demersul de dezvoltare a businessului. Vei aloca acest buget pe proiecte, pornind de la motoarele de crestere.

Pentru coperta financepilotare iti recomand sa implementezi un Tablou de Bord, cu indicatorii cheie, de activitate (non-financiari) si financiari, care evalueaza trecutul si anticipeaza viitorul. Acest instrument iti permite  sa te detasezi de operational, dar să fii la curent cu rezultatele strategiei si sa poti lua decizii.

Daca ai nevoie de suport in acest proces, nu ezita sa ma contactezi: ioana@ioanaarsenie.ro

Mult succes!

Share On Facebook
Share On Linkedin
Share On Stumbleupon
Contact us

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *