Trusted info: Noutati legislative 21 martie, actualizat 31 martie – situatie de urgenta

Va prezentam pe scurt masurile luate de autoritati prin OUG 29 si 30, publicate in 21 martie 2020, actualizate si completate prin OUG 32 si 33, publicate in 30 martie 2020:

1) Prorogarea termenelor de plata pentru taxele datorate la bugetul de stat si bugetele locale si bonusuri pentru respectarea termenului de plata

📌nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale scadente incepând cu data intrarii in vigoare a ordonante de urgenta si neachitate pana la 30 de zile dupa incetarea starii de urgenta;
📌aceste obligații fiscale nu sunt considerate obligatii fiscale restante;
📌se suspenda sau nu incep masurile de executare silita prin poprire a creantelor bugetare, cu exceptia executarilor silite care se aplica pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala. Masurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti se aplica, prin efectul legii, de catre institutiile de credit sau tertii popriti, fara alte formalitati din partea organelor fiscale;
Aceste masuri fiscale inceteaza in termen de 30 de zile de la incetarea starii de urgenta.

Taxele locale se platesc pana la 30 iunie (in loc de 31 martie).

Declaratiile fiscale se depun in termenele legale obisnuite.

Restructurarea datoriilor la bugetul de stat se va face cu validarea unui expert independent, cf OUG 29– art VI.

Se aplica bonificatii de 5% (mari contribuabili) si 10% (contribuabili mici si mijlocii) pentru plata la termen a impozitului pe profit / venit pentru trimestrul I.

2) Declaratia privind beneficiarul real se depune in cel mult ✍️3 luni de la data incetarii starii de urgenta.

3) Somaj tehnic pe perioada starii de urgenta:

  1. Pe perioada starii de urgenta, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativele angajatorului, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii sunt de minim 75% din salariul de baza brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediul brut pe economie, adică în cuantum de 5.429 lei (75% este 4.072 lei brut, respectiv 2.382 lei net).
  2. Indemnizatia se suportă din bugetul asigurarilor de șomaj.
  3. Beneficiaza angajatorii care intrerup activitatea total sau partial pe perioada starii de urgenta, pe baza unei declaratii pe propria raspundere a angajatorului.
  4. Indemnizatia este supusa impozitarii pentru impozitul pe venit, CAS și CASS. Nu se datoreaza contributia asiguratorie de munca 2.25%.
  5. Cererea pentru acordarea indemnizatiei se depune electronic la agențiile de somaj, insotită de lista persoanelor beneficiare, cerere semnata si asumata de catre reprezentantul legal.
  6. Plata sumei se face in baza cererii depuse, in cel mult 15 zile de la depunerea cererii. Plata salariului se face in cel mult 3 zile de la decontare catre angajator.
  7. Cererea se depune in luna curenta pentru plata indemnizatiei din luna anterioara.
  8. Alți profesionisti (cei care exploateaza o intreprindere conform art. 3 Codul Civil – liber profesionisti/freelanceri) care intrerup activitatea pe perioada starii de urgenta, beneficiaza de o indemnizatie egala cu 75% din salariul mediu brut stabilit prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Mai multe detalii aici.

4) Imprumuturi si garantii de stat

Cf OUG 29 se vor acorda garantii de stat pentru liniile de finantare a capitalului de lucru (max 3 ani), in limita mediei cheltuielilor efectuate din capitalul de lucru pe ultimii 2 ani, dar nu mai mult de 5 mRON, sau pentru credite de investitii in limita a 10 mRON. Dobanda este subventionata.

5) Forta majora se invoca pe baza certificatului de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, cf art. X din OUG 29.

Certificatul de urgenta de tip 1 sau 2 se utilizeaza pentru amanarea platii chiriei, utilitatilor,..Mai multe informatii privind obtinerea certificatului va oferim cu ajutorul partenerilor nostri Corobana si Asociatii, in acest material.

6) Suspendarea ratelor la banci , cu capitalizarea dobanzilor, pe baza de cerere pentru o perioada 1-9 luni, cel mult pana la 31.12.2020.

Solicitarile catre institutiile financiare trebuie facute pana la expirarea starii de urgenta. Urmeaza norme de aplicare.

Va dorim sa depasiti cu bine aceasta perioada!

Ramanem aproape, cu servicii integrate de startegie financiara, contabilitate si consultanta fiscala.

Echipa Trusted Advisor

Share On Facebook
Share On Linkedin
Share On Stumbleupon
Contact us

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *